Niedziela, 28 listopada
Imieniny: Grzegorza, Zdzisława, Stefana
Czytających: 3198
Zalogowanych: 1
Niezalogowany
Rejestracja | Zaloguj

Borowice: Szklane kopuły i obserwatorium

Środa, 15 maja 2019, 6:03
Aktualizacja: Czwartek, 16 maja 2019, 12:04
Autor: WAC
Borowice: Szklane kopuły i obserwatorium
Fot. użyczone
Z inicjatywy właścicieli Wioski Lapońskiej Kalevala, mieszczącej się w Borowicach, zostanie zbudowana replika dawnego, drewnianego obserwatorium meteorologicznego ze szczytu Śnieżki. Ale nie tylko.

Jak mówi właściciel Wioski Lapońskiej Michał Makowski - pomysł odtworzenia obiektu, który niegdyś stał na najwyższym szczycie Karkonoszy, powstał po nawiązaniu kontaktu z dawnym kierownikiem obserwatorium, który posiada komplet planów architektonicznych budowli.

Budowa obiektu wpisuje się też w plany powiększenia Wioski Lapońskiej. W założeniu ma on pełnić przede wszystkim funkcje edukacyjno - wystawiennicze. W budynku ma się mieścić muzeum oraz centrum arktyczne, gdzie będą między innymi prowadzone pokazy zorzy polarnej. Wokół zrekonstruowanego obserwatorium powstaną też szklane kopuły (na zdjęciach). Z racji swojego kształtu (wieży) obiekt będzie też służył jako punkt widokowy.

To, że budynek obserwatorium zostanie odtworzony to już pewne – mówi M. Makowski. - Zastanawiamy się jeszcze gdzie on dokładnie stanie i jakie będą źródła finansowania jego budowy. Według szacunków, koszt inwestycji to około 2 miliony złotych.

Budowa drewnianego obserwatorium meteorologicznego na Śnieżce ruszyła w 1899 roku, a rok później obiekt zaczął pełnić swoją funkcję. Miał kształt trzykondygnacyjnej wieży o wysokości 16 m z dwoma niewielkimi tarasami na dachu. Budynek przetrwał I i II wojnę światową. Od 16 lipca 1945 obserwacje w budynku zaczęła prowadzić polska służba meteorologiczna. W kolejnych latach budynek, narażony na trudne warunki atmosferyczne, był wielokrotnie remontowany. W połowie lat 50. XX wieku postanowiono o budowie nowego obserwatorium, ale realizację rozpoczęto dopiero w drugiej połowie lat 60. W okresie od 1 stycznia 1975 prowadzono obserwacje porównawcze w starym i nowym obserwatorium. Pomiary w starym budynku zakończono 23 października 1976.

Twoja reakcja na artykuł?

39
91%
Cieszy
0
0%
Hahaha
1
2%
Nudzi
0
0%
Smuci
0
0%
Złości
3
7%
Przeraża

Czytaj również

Komentarze (5) Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Copyright © 2002-2021 Highlander's Group