Poniedziałek, 20 września
Imieniny: Eustachego, Filipiny
Czytających: 4747
Zalogowanych: 7
Niezalogowany
Rejestracja | Zaloguj

JELENIA GÓRA: Pierwszy krok w nowoczesność

Wtorek, 20 lipca 2010, 9:04
Aktualizacja: 9:05
Autor: Angela
JELENIA GÓRA: Pierwszy krok w nowoczesność
Fot. Angela
W ostatnich dniach ruszyły pierwsze prace dotyczące modernizacji elewacji budynku przy ulicy Bankowej, w którym mieści się sala widowiskowa Jeleniogórskiego Centrum Kultury. Potrwają do listopada. Jesienią remont rozpocznie się wewnątrz budynku. Całość zakończy się z końcem roku.

Obecnie prace remontowo budowlane oraz termomodernizację zewnętrznej części budynku wykonuje firma Izabela z Jeleniej Góry, która wygrała przetarg na to zadanie składając ofertę z kwotą niemal 680 tys. zł.

– Remont się dopiero rozpoczął, prace na zewnątrz budynku potrwają do listopada br. W najbliższym czasie ogłosimy przetarg na roboty wewnątrz budynku. Wyłoniliśmy już wykonawcę na dostarczenie nowego sprzętu - mówi Jarosław Gromadzki, dyrektor Jeleniogórskiego Centrum Kultury w Jeleniej Górze.

Remont zakłada modernizację sali widowiskowej, w tym wymianę foteli na wygodne i nowoczesne oraz dostosowane do obecnych wymogów, zmianę całego wizerunku pomieszczenia i jej wyposażenia technicznego: oświetlenia i nagłośnienia. Pojawi się też klimatyzacja.

– Ponadto będzie przeprowadzona modernizacja sprzętu kinowego, ekranu, nagłośnienia w systemie Dolby, które jest teraz standardem, a którego nie mamy, przez co dźwięk niektórych filmów jest o obniżonej jakości. Obecne urządzenia nie odczytują bowiem zapisu tego dźwięku. Oprócz tego wymienione zostaną wszystkie instalacje wewnętrzne budynku: centralne ogrzewanie, instalacja elektryczna czy wodno-kanalizacyjna. Obiekt zostanie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Wyremontowany zostanie też Klub Kwadrat.

Zmodernizowaniu ulegną też przestrzenie ekspozycyjne w całym obiekcie. W ten sposób galeria Korytarz zyska nowe oblicze i nowe urządzanie, które umożliwią ekspozycję fotografii. Zmieni się również usytuowanie szatni, dzięki czemu zniknie obecny problem tłoku przy krótkiej ladzie podczas wydawaniu i przyjmowaniu garderoby. Wewnątrz budynek zostanie w całości odświeżony. Przewidziana jest również przebudowę i remont elewacji, dachu i piwnic oraz ocieplenie budynku. Na czas zasadniczego remontu obiekt będzie wyłączony z użytkowania.

Modernizacja obiektu przy ulicy Bankowej jest częścią projektu „Od fundamentów po szczyty”. Renowacja, modernizacja i innowacja w obiektach współpracy kulturalnej Jeleniogórskiego Centrum Kultury oraz Steinhaus e. V.

Ogłoszenia

Czytaj również

Komentarze (14) Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Copyright © 2002-2021 Highlander's Group